Uppteckning nummer NM-SHA01340

Titel: Då jag var 20 år var det två stycken, …….

Meddelare: J. Öhman  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö

Då jag var 20 år var det två stycken, som hört de där lögnerna om Storjola. De sålde sina tillhörigheter och gav sig iväg. Den ene hette Engelbreckt och var från Torp. Han hade ett riktigt vackert torp, som han sålde. Den andre var uppifrån Ovansjö, men jag minns ej, vad han hette. De reste bort genom Jämtland och norröver. De gick till dess pengarna tog slut, utan att finna Storjola, och då måste de vända. Den från Torp kom tillbaka, men den andre stannade väl uppe. - De ljög så obarmhärtigt om det där Storjola. Där skulle i skogarna finnas djur, som hade så stora horn, att det blev flera lass av dem.

Ur Hammarsedtska arkivet: Sägner I.